Projekt „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora“: Anketni upitnik za mlade od 18 do 30 godina

Općina Antunovac partner je Svjetskom savezu mladih Hrvatske (SSMH) u provedbi projekta „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora“ od studenoga 2020. godine. Pitanja demografske revitalizacije, osobito ruralnih područja, i ostanka mladih u Hrvatskoj postaju najvažnija društvena pitanja. Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) kroz svoje djelovanje u području politika za mlade prepoznao je iseljavanje kao jedan od najvećih problema mladih, ali i cijele Hrvatske, te prepoznao potrebu zajedničkog nastupa s drugim organizacijama civilnog društva i nužnost suradnje s ostalim dionicima u zajednici kako bi se ozbiljno i obuhvatno pristupilo toj temi.

Provedbom projekta Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora, SSMH kao nositelj projekta uz partnere će kreirati smjernice za razvoj javnih politika temeljenih na znanstvenim dokazima te ponuditi odgovore na izazove koji negativni demografski trendovi stavljaju pred hrvatsko društvo.

Projekt “Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora” je odobren i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Projekt se temelji na međusektorskoj suradnji koja je izostala u području bavljenja problematikom učinaka negativnih demografska kretanja na društveni i ekonomski razvoj Hrvatske. Mreža 2050 okuplja 11 partnera iz civilnog sektora, znanstvene zajednice, predstavnike lokalne samouprave i socijalnih partnera koji će aktivnostima su-upravljati na participativan, odgovoran i demokratski način, a jedan od partnera je i Općina Antunovac.

U okviru provedbe projekta, u travnju 2021. godine započele su provedbene radionice preko platforme Zoom, kao i koordinacijski sastanci, a započele su i aktivnosti provođenja ankete tematske dionice „Iseljavanje mladih iz RH“.

Anketa je namijenjena mladima u dobi od 18 – 30 godina iz svih dijelova Hrvatske, a dostupna je za popunjavanje na poveznici.