Društva i udruge

Općina Antunovac potiče i podržava osnivanje i djelovanje različitih društava, klubova i udruga građana. Sva takva udruženja osnovana su kao nevladine, neprofitne organizacije bazirajući se isključivo na volonterstvu i aktivizmu svojih članova s ciljem promicanja određenih kulturnih, rekreacijskih, umjetničkih i obrazovnih vrednota a svojim djelovanjem doprinose kvaliteti života mještana.

Općina za poticanje i razvoj njihovoga djelovanja osigurava u svom proračunu određena sredstva u skladu s njihovim potrebama, programom rada i kvaliteti projekata koje provode.

Trenutno u Općini Antunovac djeluju slijedeća društva i udruge:

 1. KATOLIČKA UDRUGA SVETOG ANTUNA ANTUNOVAC, Kralja Zvonimira 7a, Antunovac
 2. KATOLIČKO GLAZBENO DRUŠTVO SVETE CECILIJE IVANOVAC, Duga ulica 31, Ivanovac
 3. KATOLIČKA UDRUGA SVETA ROZALIJA IVANOVAC, Duga ulica 31, Ivanovac
 4. KORIJENI PUSTARE, Braće Radića 4, Antunovac
 5. KULTURNO UMJETNIČKA UDRUGA KORIJENI PUSTARE ANTUNOVAC, Braće Radića 4, Antunovac
 6. KULTURNO – UMJETNIČKO DRUŠTVO „KLASJE SLAVONIJE“ ANTUNOVAC, Braće Radića 4, Antunovac
 7. LOVAČKO DRUŠTVO „JAREBICA“ ANTUNOVAC, Braće Radića 4, Antunovac
 8. LOVNO SOKOLARSKA UDRUGA „SVETI BAVON“, A. G. Matoša 5, Antunovac
 9. NOGOMETNI KLUB „SLAVONIJA“ IVANOVAC, Duga 33a, Ivanovac
 10. NOGOMETNI KLUB „VITEZ 92“ANTUNOVAC, Hrvatske Republike 21a, Antunovac
 11. NOGOMETNA ŠKOLA „VITEZ“ ANTUNOVAC, Hrvatske Republike 21a, Antunovac
 12. REKREATIVNA UDRUGA PROGRESS ANTUNOVAC, N. Š. Zrinskog 3, Antunovac
 13. UDRUGA BIOENERGIJA ZA ZDRAVIJI ŽIVOT, Bana Josipa Jelačića 3, Antunovac
 14. UDRUGA DRAGOVOLJACA HOS „MILAN LAJDES – BARBA“, Držanička 24, Ivanovac
 15. UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA ANTUNOVAC – IVANOVAC, Kralja Zvonimira 7a, Antunovac
 16. UDRUGA KORIJENI PUSTARE, Braće Radića 4, Antunovac
 17. UDRUGA UMIROVLJENIKA OPĆINE ANTUNOVAC, Ante Starčevića 73a, Antunovac
 18. VETERANI NK VITEZ 92, Braće Radića 4, Antunovac
 19. ŽENSKI ODBOJKAŠKI KLUB „VITEZ 11“ ANTUNOVAC, A. G. Matoša 8, Antunovac

Početak prošle 2020. godine protekao je u ozračju dosad neviđene prezentacije monografije „Pustare južno od Osijeka“, koja se održala u prepunom Hrvatskom domu u Antunovcu 18. prosinca 2019. godine uz nazočnost 350 ljudi. To kapitalno djelo svijetlo dana ugledalo je nakon punih osam godina prikupljanja pisane arhivske građe, svjedočenja i izjava svjedoka toga vremena. U Osijeku je prezentacija monografije također pobudila veliko zanimanje, a održala se u Muzeju Slavonije 23. veljače 2020. uz nazočnost 120 posjetitelja.

Odjeci i komentari još uvijek su aktualni, a dokaz velikom interesu i zanimanju za monografijom su što je svih 600 primjeraka prodano u roku od par mjeseci. Napominjemo da se desetak primjeraka monografije nalazi u Gradskoj knjižnici koji se mogu iznajmiti, a interes za čitanje je još uvijek velik.

U tijeku su pregovori o dotisku knjige sa nekim ispravcima nakon čitanja i prodaje svih tiskanih knjiga, o čemu ćemo pravovremeno izvijestiti sve zainteresirane putem Facebook stranice udruge, službene Internetske stranice Općine Antunovac, kao i ostalih on line medija.

Planirani nastavak promocije monografije u gradovima Slavonije, Zagrebu i Rijeci koja je prošle godine bila europska prijestolnica kulture, nije realiziran zbog novonastale situacije s pandemijom korona virusa gotovo cijele prošle godine. Kada situacija bude dozvolila, nastavit će se predstavljanje ove knjige po već dogovorenim terminima.

Iz niza kontakata članova udruge i novih veza s drugim udrugama, tvrtkama, ustanovama i pojedincima, istaknut ćemo tri veze sa srodnim udrugama: jedna je udruga Pustaraši iz Mirkovca (Baranja), druga je udruga Dječji festival iz Vinkovaca, a treća je udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice na čijoj su istoimenoj manifestaciji u kolovozu prošle godine bili predstavnici udruge kao gosti.

 

Nakon dobivenog „zelenog svijetla“ za lokaciju jedinstvenog projekta u RH, in situ muzeja na otvorenom, tzv. „Pustaraškog ćoška“, članovi udruge krenuli su u nastavak ostvarenja svog primarnog cilja – očuvanja uspomene na pustare na jedan drugačiji, još trajniji način. Prvobitno je definiran sadržaj muzeja, a potom su organizirane radne akcije pripreme terena na lokaciji budućeg muzeja na Salašu. Zatim se pristupilo prikupljanju dijelova eksponata i izložaka, njihovom čišćenju, obradi i sastavljanju kako bi bili spremni za postav kojem su i namijenjeni. S obzirom da je od inicijalnog nacrta projekta in situ muzeja prošlo dosta vremena, očekuju nas slijedeće aktivnosti:

 • definiranje završnog nacrta projekta uvažavajući nove osigurane elemente,
 • izrada troškovnika kompletnog projekta,
 • ishodovanje građevinske dozvole za dio eksponata čija izgradnja zakonski to iziskuje,
 • kontaktiranje potencijalnih donatora, sponzora, apliciranje prema Ministarstvu kulture RH i europskim fondovima,
 • finaliziranje zemljanih radova (niveliranje tla),
 • građevinski radovi na revitalizaciji bunara,
 • osiguranje građe za đeram, dovoz i postavljanje đerma,
 • nastavak radova na postavljanju pružnog toka uskotračne pruge sa svim njenim elementima i sadržajima,
 • završetak i postavljanje svih šest planiranih replika vagona uskotračne pruge.

 

U nadi da ova godina neće biti provedbeno restriktivna kao prošla, u planu su slijedeće, inače redovne aktivnosti udruge: Biciklijada Tragom pustara u travnju, Antunovački dani u lipnju (natjecanje u kuhanju čobanca), zabava Pustaraška noć u listopadu, priprema i tisak Glasila udruge, proširenje suradnje s programski sličnim udrugama u RH i izvan nje, a posebno želimo učiniti maksimalne napore na povećanju brojnosti i pomlađivanju članstva.

S tim u vezi, pozivamo sve zainteresirane koji nam se žele pridružiti u radu na bilo koji način, svojim idejama, savjetima ili sugestijama, to mogu slobodno učiniti na sastancima u prostoriji do ambulante svakog drugog ponedjeljka od 19 sati, pisanim putem u sandučić udruge preko puta pošte ili koristeći Facebook stranicu naše udruge.