Društva i udruge

Općina Antunovac potiče i podržava osnivanje i djelovanje različitih društava, klubova i udruga građana. Sva takva udruženja osnovana su kao nevladine, neprofitne organizacije bazirajući se isključivo na volonterstvu i aktivizmu svojih članova s ciljem promicanja određenih kulturnih, rekreacijskih, umjetničkih i obrazovnih vrednota a svojim djelovanjem doprinose kvaliteti života mještana.

Općina za poticanje i razvoj njihovoga djelovanja osigurava u svom proračunu određena sredstva u skladu s njihovim potrebama, programom rada i kvaliteti projekata koje provode.

Trenutno u Općini Antunovac djeluju slijedeća društva i udruge:

 1. LOVAČKO DRUŠTVO „JAREBICA“ ANTUNOVAC, Braće Radića 4, Antunovac, IGOR KRALIK
 2. VETERANI NK VITEZ 92, Braće Radića 4, Antunovac, IVICA ĆORIĆ – 098 644 528
 3. NK „VITEZ 92“, Hrvatske Republike 21a, Antunovac, IVAN KUJUNDŽIĆ – 099 573 0547
 4. NŠ „VITEZ“, Hrvatske Republike 21a, Antunovac, NENAD RIBIĆ – 098 990 7316
 5. KUD „KLASJE SLAVONIJE“ ANTUNOVAC, Hrvatske Republike 15, Antunovac, MATEA HORVATEK – 091 239 6224
 6. NK „SLAVONIJA“ IVANOVAC, Duga 33a, Ivanovac, KREŠIMIR TUMIR, 098 767 379
 7. ŽOK „VITEZ 11“, A.G. Matoša 8, Antunovac, IVAN DUGANDŽIĆ – 098 954 9554
 8. KATOLIČKA UDRUGA SVETOG ANTUNA ANTUNOVAC, Kralja Zvonimira 7 a, Antunovac, ZVONKO DUK – 098 963 9783
 9. UDRUGA UMIROVLJENIKA OPĆINE ANTUNOVAC, Ante Starčevića 73a, Antunovac, GROZDE MIKULIĆ – 098 604 339
 10. UDRUGA KORIJENI PUSTARE, Braće Radića 4, Antunovac, ŽELJKO MIŠKOVIĆ – 095 887 9981
 11. KGD SV. CECILIJA, Duga 31, Ivanovac, ANDRIJA VRBANIĆ – 099 596 2620
 12. KATOLIČKA UDRUGA SV. ROZALIJE, Duga 31, Ivanovac,
 13. KLUB DIJABETIČARA, Duga 191, Ivanovac MILE TUTIĆ –
 14. UDRUGA ŠPORTSKIH RIBOLOVACA RVI I BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA, Crkvena 37a, Ivanovac, MARIJAN TIŠLJER
 15. UDRUGA BIOENERGIJA ZA ZDRAVIJI ŽIVOT, Bana Josipa Jelačića 3, Antunovac, DAVOR KOS – 098 540 325
 16. UDRUGA DRAGOVOLJACA HOS „MILAN LAJDES-BARBA“, Držanička 24, Ivanovac, FRANJO GAVRAN – 095 549 9899
 17. KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO KORIJENI PUSTARE, Braće Radića 4, Antunovac, IVANA DEBELIĆ – 092 1096 478
 18. LOVNO SOKOLARSKA UDRUGA „SVETI BAVON“, A. G. Matoša 5, Antunovac, IVICA BOŠKOVIĆ

Početak prošle 2020. godine protekao je u ozračju dosad neviđene prezentacije monografije „Pustare južno od Osijeka“, koja se održala u prepunom Hrvatskom domu u Antunovcu 18. prosinca 2019. godine uz nazočnost 350 ljudi. To kapitalno djelo svijetlo dana ugledalo je nakon punih osam godina prikupljanja pisane arhivske građe, svjedočenja i izjava svjedoka toga vremena. U Osijeku je prezentacija monografije također pobudila veliko zanimanje, a održala se u Muzeju Slavonije 23. veljače 2020. uz nazočnost 120 posjetitelja.

Odjeci i komentari još uvijek su aktualni, a dokaz velikom interesu i zanimanju za monografijom su što je svih 600 primjeraka prodano u roku od par mjeseci. Napominjemo da se desetak primjeraka monografije nalazi u Gradskoj knjižnici koji se mogu iznajmiti, a interes za čitanje je još uvijek velik.

U tijeku su pregovori o dotisku knjige sa nekim ispravcima nakon čitanja i prodaje svih tiskanih knjiga, o čemu ćemo pravovremeno izvijestiti sve zainteresirane putem Facebook stranice udruge, službene Internetske stranice Općine Antunovac, kao i ostalih on line medija.

Planirani nastavak promocije monografije u gradovima Slavonije, Zagrebu i Rijeci koja je prošle godine bila europska prijestolnica kulture, nije realiziran zbog novonastale situacije s pandemijom korona virusa gotovo cijele prošle godine. Kada situacija bude dozvolila, nastavit će se predstavljanje ove knjige po već dogovorenim terminima.

Iz niza kontakata članova udruge i novih veza s drugim udrugama, tvrtkama, ustanovama i pojedincima, istaknut ćemo tri veze sa srodnim udrugama: jedna je udruga Pustaraši iz Mirkovca (Baranja), druga je udruga Dječji festival iz Vinkovaca, a treća je udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice na čijoj su istoimenoj manifestaciji u kolovozu prošle godine bili predstavnici udruge kao gosti.

 

Nakon dobivenog „zelenog svijetla“ za lokaciju jedinstvenog projekta u RH, in situ muzeja na otvorenom, tzv. „Pustaraškog ćoška“, članovi udruge krenuli su u nastavak ostvarenja svog primarnog cilja – očuvanja uspomene na pustare na jedan drugačiji, još trajniji način. Prvobitno je definiran sadržaj muzeja, a potom su organizirane radne akcije pripreme terena na lokaciji budućeg muzeja na Salašu. Zatim se pristupilo prikupljanju dijelova eksponata i izložaka, njihovom čišćenju, obradi i sastavljanju kako bi bili spremni za postav kojem su i namijenjeni. S obzirom da je od inicijalnog nacrta projekta in situ muzeja prošlo dosta vremena, očekuju nas slijedeće aktivnosti:

 • definiranje završnog nacrta projekta uvažavajući nove osigurane elemente,
 • izrada troškovnika kompletnog projekta,
 • ishodovanje građevinske dozvole za dio eksponata čija izgradnja zakonski to iziskuje,
 • kontaktiranje potencijalnih donatora, sponzora, apliciranje prema Ministarstvu kulture RH i europskim fondovima,
 • finaliziranje zemljanih radova (niveliranje tla),
 • građevinski radovi na revitalizaciji bunara,
 • osiguranje građe za đeram, dovoz i postavljanje đerma,
 • nastavak radova na postavljanju pružnog toka uskotračne pruge sa svim njenim elementima i sadržajima,
 • završetak i postavljanje svih šest planiranih replika vagona uskotračne pruge.

 

U nadi da ova godina neće biti provedbeno restriktivna kao prošla, u planu su slijedeće, inače redovne aktivnosti udruge: Biciklijada Tragom pustara u travnju, Antunovački dani u lipnju (natjecanje u kuhanju čobanca), zabava Pustaraška noć u listopadu, priprema i tisak Glasila udruge, proširenje suradnje s programski sličnim udrugama u RH i izvan nje, a posebno želimo učiniti maksimalne napore na povećanju brojnosti i pomlađivanju članstva.

S tim u vezi, pozivamo sve zainteresirane koji nam se žele pridružiti u radu na bilo koji način, svojim idejama, savjetima ili sugestijama, to mogu slobodno učiniti na sastancima u prostoriji do ambulante svakog drugog ponedjeljka od 19 sati, pisanim putem u sandučić udruge preko puta pošte ili koristeći Facebook stranicu naše udruge.