OBAVIJEST MJEŠTANIMA: Tretiranje komaraca na području Općine Antunovac

Sukladno planu tretiranja komaraca na području Općine Antunovac te preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Općina Antunovac ovog će tjedna na svom području provesti 2 adulticidna tretmana komaraca. Prvi tretman proveden je u ponedjeljak, 24. kolovoza, a drugi tretman izvršit će se danas, 28. kolovoza 2020. godine u razdoblju od 19 do 22 sata.

Tretiranje će se izvršiti preparatom Neopitroid premium te stoga UPOZORAVAMO MJEŠTANE NA SLJEDEĆE:

Vozači – pojačajte oprez zbog mogućnosti nailaska na dimnu zavjesu!

Roditelji – spriječite nepotrebno izlaganje djece insekticidu!

Mještani – ne izlažite se dimu, posebice ako imate dišne smetnje!

Pčelari – zatvorite svoje košnice!

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, tretiranje se odgađa za sljedeći termin o kojem ćemo obavijestiti mještane.

Upozoravamo sve mještane, bez obzira na zdravstveno stanje, da se ne izlažu nepotrebno dimu jer iako su kemijske supstance koje dim sadrži dozvoljene koncentracije, potrebno je čuvati se izravne izloženosti te po savjetu policije usporiti u prometu i stati na nekoliko minuta dok se dim ne raziđe.

Nažalost, trenutno je stanje s komarcima na našem širem području neizdrživo jer pojedini gradovi i općine ne uvažavaju preporuke Zavoda za javno zdravstvo OBŽ koje kontinuirano provodi monitoring i daje smjernice. Općina Antunovac jedna je od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja sve postupke, od monitoringa do larvicidnih tretiranja, ima ugovorene i odrađuje ih svake godine, ali bez usklađivanja i sinergije s okolnim općinama ne možemo se izboriti s najezdom komaraca.