U Općini Antunovac se 09. ožujka 2017. pušta u pogon prva javna punionica električnih vozila u sustavu ELEN.

Punionica električnih vozila u Općini Antunovac postavlja se temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“ gdje je Općina dala pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektroslavonije Osijek. Ovim puštanjem u pogon, Općina Antunovac postaje prva Općina u Republici koja je pristupila razvoju e-mobilnosti kroz javne punionice postavljene sukladno EU Direktivama.

Na punionici je moguće istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu koju je moguće dobiti kroz sustav elen.hep.hr. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.

Općina Antunovac prva je općina koja je u suradnji s HEP-om prepoznala europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Otvaranju punionice prisustvovat će predstavnici Općine Antunovac i HEP-ovog tima za e-mobilnost.

Podijeli na društvenim mrežama: