Agencija za održivi razvoj općine Antunovac Roda d.o.o. počela je rad 2014. i trenutačno ima jednu zaposlenu osobu. Vijećnica Nataša Tramišak, koja je ujedno i predsjednica LAG-a Vuka – Dunav, pojašnjava kako je osnovni cilj rada Rode izrada projekata i njihova nominacija na nacionalne i EU fondove.

– Do sada smo odradili projekte vrijedne više od 21 milijun kuna, od čega posebno ističem gradnju našeg poslovno-proizvodnog objekta Poduzetnički inkubator i akcelerator za gospodarski i ruralni razvoj Općine Antunovac – za poduzetnike, te za promoviranje gospodarskog potencijala i ulaganja u ruralnu ekonomiju. To je projekt za koji imamo spremnu kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, nominirali smo ga na natječaj Ministarstva poduzetništva početkom godine, a prije dva mjeseca smo nominirali i na natječaj Interreg Europa, koji je raspisan za devet država članica Unije. Na tom projektu imamo 12 partnera iz šest država članica Unije, a ukupna vrijednost projekta je 2,6 milijuna eura i on je u fazi evaluacije. Partneri su nam iz Mađarske, Slovenije, Italije, Češke, Poljske i Hrvatske, a svi partneri sudjeluju u provedbi projekta s svojim projektnim aktivnostima. Naša projektna aktivnost je izgradnja inkubatora, razvoj poduzetničkih kompetencija, usavršavanje i edukacija poduzetnika, a njihov dio projekta odnosi se na izradu različitih strategija za unapređenje poduzetništva na području spomenutih šest država. Taj će se projekt, ako prođe, provoditi tri godine – pojašnjava Tramišak i dodaje kako Roda provodi projekte s Fondom za zaštitu okoliša.

– Roda je pomogla izradu tih projekata, od početka ove godine prijavili smo 12 projekata, a neki su već u provedbi. Trenutno Roda provodi Projekt edukacije za djecu iz područja zaštite okoliša, čekamo odobrenje za projekte za obnovu Hrvatskog doma kulture u Ivanovcu i zgrade NK Vitez u Antunovcu u vrijednosti 600.000 kuna. Pripremljeni su projekti za gradnju 1,5 milijuna kuna vrijednog Reciklažnog dvorišta, završavaju se projekti energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i projekti energetski učinkovitije rasvjete, nabave 700 kompostera u vrijednost od 249.000 kuna… Prošle godine dobili smo odluku da nam je projekt na čekanju za edukaciju i promociju poduzetništva u vrijednosti 300.000 kuna, a čekamo i odobrenje stopostotnog financiranja izrade Strategije razvoja općine Antunovac do 2020. u vrijednosti 100.000 kuna – kaže Tramišak. D.Pejić

Preneseno iz Glasa Slavonije

Podijeli na društvenim mrežama: