Nakon višegodišnje ideje za osnivanjem udruge pustaraša, na inicijativu gospode Ivana Kastela, Mate Vile, Zdravka Šimića i Franje Miškovića dana 13. veljače 2012. godine održana je osnivačka skupština na kojoj je udruga dobila ime “Korijeni pustare”. Ubrzo nakon toga je i  registrirana. Za predsjednika udruge izabran je Željko Mišković, dopredsjednik je Vlado Dernaj, a tajnica je Zorica Gabor. Skupštinu udruge čine Ivan Kastel, Mato Vila, Zdravko Šimić, Ivo Lovrić,  Lydia Scheuermann Hodak, Franjo Mišković, Vlado Dernaj, Željko Mišković, Zorica Gabor, Vitomir Tolj, Branko Vadlja, Damir Balaž, Željka Pezelj, Miroslav Kurilj, Zlatko Muslija i Dalibor Gici.

Djelatnost udruge je očuvanje uspomena na povijest života i rada na pustarama Hrvatskog Podunavlja, ne samo kao spomen već kao trajno sjećanje i svjedočanstvo o jednom vremenu, načinu života, rada i oblicima druženja ljudi u multikulturnoj zajednici. Osim toga, djelatnost udruge manifestirati će se i kroz slijedeće oblike:
– njegovanje i oživljavanje običaja, tradicije i kulture življenja na prostorima pustare,
– druženje članova, njihovih obitelji i simpatizera Udruge,
– organizacija kulturnih, zabavnih, športskih, humanitarnih i drugih aktivnosti,
– informiranje javnosti o radu  Udruge,
– izdavanje publikacija iz područja svoje djelatnosti,
– turistička promocija regije,
– suradnja sa srodnim udrugama u Hrvatskoj i regijama Podunavlja.

Uskoro će biti izrađena web stranica Udruge, te će na taj način biti omogućena komunikacija s budućim članovima i simpatizerima pustare na moderno prihvatljiv način.     

Obavještavamo čitatelje da članom udruge može postati svaka osoba koja je rođena, živjela, radila, igrala nogomet na pustari, kojoj je bračni partner ili su joj roditelji živjeli na pustari ili je na bilo koji drugi način vezana uz pustaru, kao i pravna osoba.
Prava i obveze članova su:
– bavljenje aktivnostima Udruge,
– sudjelovanje u upravljanju poslovima Udruge,
– čuvanje i podizanje ugleda Udruge,
– čuvanje materijalnih dobara,
– plaćanje članarine.
 
Učlaniti se može osobno kod tajnice, gđe Zorice Gabor (Antunovac, Nikole Šubića Zrinskog 4, tel. 031/278-358, mob. 098/9810-166) ili svakog prvog i trećeg ponedjeljka od 19.00 – 20.00 sati u prostoriji općine do ambulante, gdje će se ispuniti pristupnica za novog člana udruge.

O prvom većem okupljanju članova udruge i njezinih simpatizera, uz prigodnu zabavu i program, pravovremeno će se obavijestiti u medijima.

Podijeli na društvenim mrežama: