PREDMET: Problematika poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, Postupanje na području Općine Antunovac,

 – priopćenje, dostavlja se –

 

Poslijednjih nekoliko dana na području Općine Antunovac, u katastarskoj općini Antunovac, uočena je obrada poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, za koje po našim spoznajama nisu sklopljeni ugovori o zakupu, niti postoji drugi pravni oblik raspolaganja zemljištem.

Pravna služba tvrtke čiji traktori obrađuju zemlju nije željela dati na uvid dokumentaciju temeljem koje su ušli u posjed zemlje.

Informaciju o dodjeli zemljišta bezuspješno smo pokušali u nekoliko navrata i pisanim putem dobiti od Agencije za poljoprivredno zemljište, no odgovora nema.

Općina Antunovac pokrenula je i aktivnosti prema poljoprivrednoj inspekciji.

Na području Općine Antunovac još je 332 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH koje nije obrađivano iz razloga donedavne miniranosti većeg dijela površina.

Nakon razminiravanja, sva potrebna dokumentacija i zahtjev Općine Antunovac za raspisivanje natječaja kako bi se zemljište stavilo na raspolaganje malim poljoprivrednim proizvođačima našeg područja, prvenstveno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, zaprimljena je u Agenciji za poljoprivredno zemljište, još u 2014. godini, ali još uvijek smo bez odgovora iz Agencije.

Međutim, od travnja ove godine izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu (NN broj 48/15), Ministarstvo poljoprivrede je omogućilo zaobilaženje jedinica lokalne samouprave, odnosno općina i gradova, te omogućilo dodjelu zemlje u zakup bez javnog poziva, na rok od 10 godina, pravnim i fizičkim osobama koje se bave stočarstvom pod uvjetom da nemaju, a ovim bi zakupom dobile minimalnu površinu poljoprivrednog zemljišta propisanu prema broju uvjetnih grla.

Ovakva odredba očito, a već se pokazuje u praksi, omogućava Ministarstvu poljoprivrede da bez znanja javnosti dodjeljuje zemlju na netransparentan način, po vlastitom nahođenju i na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Od navedene površine, oko 250 hektra poljoprivrednog zemljišta zbog miniranosti nije obrađivano 25 godina i pogodno je za OPG-ove orijentirane na ekološku proizvodnju, te je primarni stav Općine Antunovac da navedeno zemljište treba koristiti u svrhe ekološke obrade tla i ekološke proizvodnje naših poljoprivrednika.

Mogućnost dodjele zemlje bez javnog poziva i propisanih kriterija praksa je zadnji put zabilježena pedesetih godina 20. stoljeća, kada je zemlju dodjeljivala komunistička partija podobnima, a ne potrebitima, a takav scenarij, nažalost, vidimo i danas.

U nadi da ćemo zaustaviti ovakve radnje u budućnosti,  molimo da ovo priopćenje objavite u sklopu Vaših redovnih aktivnosti da bi informacija bila dostupna što širem krugu korisnika.

Općinski načelnik

Ivan Anušić

Dostaviti:

– Glas Slavonije, putem fax-a: 223-177

– OSTV, Osječka televizija, putem fax-a: 400-020

– Večernji list, putem fax-a: 400-269

– Jutarnji list, putem fax-a: 200-616

– HTV, Studio Osijek, putem fax-a 212-450

– Nova TV, putem fax-a 01/600-8333

– RTL, TV centar Osijek, putem fax-a 210-108

– 24 sata, putem fax-a 200-316

– Slavonska televizija, putem fax-a: 203 -111

– Vinkovačka televizija, putem fax-a: 032/331-985

– Gradski radio, putem fax-a: 369-321

– pismohrana

 

Priopćenje medijima poljoprivredno zemljište Antunovac

Podijeli na društvenim mrežama: