Općina Antunovac započela je pripremne radove na uređenju odmorišta za cikloturiste na biciklističkoj ruti utvrde Kolođvar. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma koji je odobren prošle godine na javnom pozivu za programe razvoja javne turističke infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta je 460.000,00 kuna, a odobrena bespovratna sredstva ministarstva iznose 240.000,00 kuna, dok će ostatak osigurati Općina Antunovac.

Ovim projektom nastavljamo razvoj cikloturizma u Općini Antunovac i nadograđujemo javnu cikloturističku infrastrukturu. Urediti će se i opremiti odmorište na biciklističkoj ruti u šumi k.o. 403., u katastarskoj općini Ivanovac, smještenoj neposredno uz kulturno dobro srednjovjekovni grad, utvrdu Kolođvar.

Odmorište je projektirano kao niz drvenih kućica (kioska za pružanje ugostiteljske i druge ponude) sa klupama, stalcima za bicikle, koševima za otpad i sjenicom povezanih u cjelinu s uređenim stazama i zelenilom.

Svrha je povećanje turističke atraktivnosti područja i dodavanje novog vizualno atraktivnog turističkog sadržaja uz kulturno – povijesnu baštinu na ruralnom području što rezultira generiranjem novih motiva dolaska cikloturista i posjetitelja.

Realizacijom ovog projekta podići će se novi sadržaji za lokalno stanovništvo, unaprijediti kvaliteta turističke ponude. Stanovništvo se potiče na zdrav život, aktivan odmor i boravak u prirodi, a ujedno povoljno utječe na očuvanje okoliša i ekološku svijest građana.

Nadalje, u sklopu ovog projekta posaditi će se 10 stabla topole radi obnove uništene šume što doprinosi ekološkoj komponenti projekta.

Odmorište se planira urediti uz postojeću rutu koja se umrežava s ostalim postojećim i planiranim rutama na području Osječko – baranjske županije, ruta Drava bike Tour, ruta Panonski put mira i Dunavska ruta, a nalazi se na trasi cikloturističke rute izgrađene u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima EU kroz program IPA Hungary – Croatia Cross – Border – Bike Project, povezana s transnacionalnom rutom EuroVelo 6 Atlantik – Crno More, jedne od popularnijih i živopisnijih ruta radi bogate raznolikosti obala, rijeka, gradova, starih dvoraca i ravničarskog kraja, što vožnju biciklistima čini ugodnom i lakom.

Na samom lokalitetu Utvrde Kolođvar tradicionalno se održavaju turističke manifestacije na kojima je iz godine u godinu sve veći broj posjetitelja, kako domaćih tako i stranih iz susjedne Mađarske, a postavljanjem odmorišta za posjetitelje pružiti će se dodatni sadržaj za promociju kulturno – povijesne baštine kao turističkog odredišta i povećati će se turistička ponuda Osječko – baranjske županije.

Podijeli na društvenim mrežama: