Tražilo se jučer u Antunovcu mjesto više na besplatnoj radionici robotike koju je za tamošnju djecu organizirala Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o., u suradnji s udrugom Institut za razvoj i inovativnost mladih, u sklopu projekta Croatiam makers u pokretu.

Okupilo se dvadeset osnovaca, a s nekima su od njih uz računala i robote sjele i njihove mame koje je također zainteresirala uvodna radionica robotike što ju je vodio Vlado Lendvaj sa suradnicama.

– Institut je provoditelj ovog projekta na području slavonskih županija, a fokusirali su se u posljednjih mjesec dana da dovedu robotiku u ruralne krajeve Hrvatske. Osim robotike, cilj je tog projekta i da se djecu uči programiranju. To je drugi korak i vrlo sam zadovoljna odazivom djece osnovnoškolske dobi na radionicu pa se nadam da ćemo ih motivirati i dalje na edukaciju i učenje o robotici i programiranju na nekoj višoj razini. Zapazila sam vrlo zanimljiv podatak prema kojemu naši osnovci na međunacionalnim natjecanjima i susretima u modernim tehnologijama “prešišaju” inozemne srednjoškolce svojim rezultatima – rekla je Nataša Tramišak, direktorica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac.

Dodala je kako su željeli svojim najmlađim sumještanima osigurati, osim sportskih i drugih aktivnosti i manifestacija, još jednu korisnu aktivnost tijekom ljetih praznika, posebice za onu djecu koja nisu imala mogućnosti otići na Jadran.

Vlado Lendvaj istaknuo je kako su ovakvim aktivnostima počeli prije dvije godine upravo radeći s djecom jer ona u ovim godinama najbolje prihvaćaju ovakve inovacije. Cilj je preskočiti jaz prema digitalnim i modernim tehnologijama, a kroz zabavu na ovakvim radionicama već kroz sat vremena djeca nauče prve korake programiranja i odmah iskustveno to mogu promatrati.

– Koliko je to zanimljivo kazuje podatak da se i roditelji nalaze na našim radionicama i često poslije kupe robota. Mi, doduše, ne prodajemo robote, nego samo educiramo, ali se mogu drugdje nabaviti po cijeni od 650 kuna.

Podijeli na društvenim mrežama: