Poštovani,

Općina Antunovac, Udruga katoličkih intelektualaca iz Osijeka i Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik imaju čast pozvati Vas na osječku projekciju filma SVE JE BIO DOBAR SAN (Le “Frenchie” de Vukowar), redatelja Branka Ištvančića, koja će se održati u petak 15. travnja 2016., u Kongresnoj dvorani Nadbiskupskog vikarijata, J. J. Strossmayera 58, u Osijeku s početkom u 20 sati.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik i Udruge Artizana iz Zagreba.

Dokumentarni film “Sve je bio dobar san” proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.

Majka se prisjeća sina i njegove mladosti, te pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile.

Ovo je film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

Priča o mladom Francuzu pretočena je 2012. godine i u roman naslovljen “Jean ili miris smrti”, koji je utemeljen na dugogodišnjoj osobnoj istrazi Nevenke Nekić i Antuna Ivankovića protkan iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskog tiska. Knjiga je izdana u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer – Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je s Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Premijeri 90-minutnog filma “Sve je bio dobar san” bit će nazočna i ekipa kao i njegova glavna protagonistica, Lyliane Fournier.

Trailer filma i download trailera potražite na: https://vimeo.com/146177221

Podijeli na društvenim mrežama: