Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt Općine Antunovac u vrijednosti 30.000,00 kuna za prelazak  na novi sustav odvoza otpada u kućanstvima.

Pomoću sustava za odvoz otpada više se neće naplaćivati odvoz smeća paušalno mjesečno po kućanstvu, već na pravedniji način, odnosno prema količini otpada po broju stvarno odveženih kanti tijekom mjeseca.

Sustav za računalnu kontrolu zbrinjavanja otpada i naplatu po količini odvezenog otpada uspješno se koristi u Europi od 1993. godine u raznim varijantama. Taj računalni sustav ugrađuje se na razne tipove vozila za odvoz otpada, kao i na nove i postojeće spremnike za zapremanje otpada koje imaju predviđeno mjesto za ugradnju transpondera (čipova).

Općina Antunovac počela je s prilagodbom na ovaj novi sustav odvoza i naplate otpada prema količini proizvedenog otpada ugrađivanjem Transpondera (čipova) na postojeće zelene kante za odvoz kućanskog otpada u kućanstvima sa područja Općine Antunovac.

Nakon čipiranja kanti za otpad (ljepljenjem naljepnica s barkodovima) potrebna je i prilagodba vozila u Unikomu za odvoz otpada s programskim paketom za sustav ovakvog načina odvoza otpada. Tek nakon uspostave cijelog sustava promijeniti će se i naplata korisnicima. U konačnici nakon uspostave čitavog programskog sustava, računi za korisnike prikazivati će broj pražnjenja s podacima o točnom vremenu kada je posuda pražnjena.

Ovaj sustav znatno unapređuje postojeći odvoz otpada potičući korisnika da reciklira što više otpada i tako smanji njegovu količinu te smanji mjesečnu cijenu odvoza otpada.

Kante za otpad

Podijeli na društvenim mrežama: