Iako se program tretiranja komaraca na području Općine Antunovac provodi redovito svake godine, od ove godine uključujemo se u pilot projekt monitoringa provedbe mjera dezinsekcije komaraca u naseljima i larvicidni tretman u objektima (šahte na odvodnji, sabirne jame, kanali i ostali izvori vode) s tvrtkom Pestrid d.o.o.

Na temelju prethodno provedenih istraživanja stručnjaka zaključeno je kako je najučinkovitije larvicidno tretiranje jer se s malom količinom sredstva i na malom području  može uništiti velik broj komaraca i za razliku od zaprašivanja komaraca kemijskim tretmanom ne truju se ostale životinje.

Za rješavanje problema komaraca evidentno je da suzbijanje ima smisla jedino ukoliko se provodi kroz trajne i sveobuhvatne programe. Organizirani programi poput ovoga temelje se na trajnom otkrivanju i praćenju prisutnih vrsta, njihovih legla i skrovišta te stručnoj i kontroliranoj primjeni bioloških i kemijskih metoda suzbijanja. Za suzbijanje komaraca moraju se koristiti samo insekticidi, odnosno larvicidna i adulticidna sredstva koja su propisno registrirana i dopuštena za primjenu u Republici Hrvatskoj.

Ekološki najprihvatljivije i najefikasnije metode su korištenjem bioloških larvicidnih sredstava te treba maksimalno koristiti njihov potencijal u suzbijanju komaraca.

Posebno se pozivaju i svi mještani Općine na suradnju u suzbijanju komaraca, na način da vode računa o ispuštanju stajaćih voda u svojim okućnicama (kanali, bare, burad i slično.), jer su upravo te vode pogodne za razmnožavanje komaraca.

Podijeli na društvenim mrežama: