Radi smanjenja nezaposlenosti na svom području Općina Antunovac se već šestu godinu uključuje u mjeru javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ove godine uz Općinu  Antunovac u program je ušla i udruga LAG Vuka-Dunav, te je ukupno odobren rad 17 žena za 119 korisnika pomoći i njege, odnosno svaka žena skrbiti će o sedam starijih osoba.

Ove godine uključili smo se u Program javnog rada za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici sufinancirano sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.“ pod nazivom Pomoć i njega starijim korisnicima socijalne pomoći i starijim osobama u njihovim domaćinstvima kroz mjeru javni radovi – pomoć zajednici. Trajanje javnog rada je šest mjeseci (1.04.2016. godine – 30.09.2016. godine), a zaposlenice ostvaruju pravo na mjesečnu plaću u iznosu minimalne plaće u RH.

Ukupno odobrena sredstva HZZ-a za LAG Vuka- Dunav iznose 131.639,04 kuna, a za Općinu Antunovac 241.338,24 kune. Osim troška plaće, LAG i Općina Antunovac zaposlenicama će nabaviti osnovna sredstva za rad (majice, pregače i rukavice, te liječnički pregled).

Osnovni cilj aktivnosti koje će se provoditi u sklopu programa javnog rada, osim poticanja zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih žena i žena niže razine obrazovanja je i prevencija prerane institucionalizacije starijih osoba, njihova socijalizacija, a samim time i poboljšana kvaliteta života.

Usluge koje su prema ovom Programu dostupne usmjerene su na pet glavnih područja: organiziranje prehrane, kućni poslovi i uređenje okućnice, osobna higijena i osnovna zdravstvena skrb, psihosocijalna podrška te posredovanje u ostvarivanju različitih prava. Usluge su prilagođene uočenim potrebama starijih osoba, a osobito potrebe za pomoći u prevladavanju usamljenosti i socijalne isključenosti.

Opis posla koji će zaposlene žene obavljati je dostava namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima korisnika, organiziranje prehrane, održavanje čistoće stambenog prostora, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanje u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pružanje psihosocijalne podrške korisnicima kroz razgovore i druženje, pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete življenja starijih korisnika socijalne skrbi te ostalih osoba starije životne dobi kroz izvaninstitucionalne oblike skrbi u lokalnoj zajednici, sprečavanje socijalne isključenosti starijih osoba te poticanje međugeneracijske solidarnosti na području lokalne zajednice.

Podijeli na društvenim mrežama: