Od početka ove godine na području Europske unije počela je provedba međunarodnih Programa za razdoblje 2014 – 2020, te su dosada raspisana dva takva natječaja radi olakšavanja pristupa korištenju Strukturnih fondova Europske unije. Javne organizacije iz različitih regija u Europi imaju priliku zajedno raditi tijekom tri do pet godina na zajedničkim pitanjima politika zaštite okoliša, razvoja poduzetništva, inovacija i smanjenja emisije CO2 u gospoarstvu.

Interreg Central Europe koji obuhvaća prihvatljivo područje od 9 država članica Europske unije, koje se svojim geografskim položajem nalaze na području središnje Europe, raspisan je početkom godine, te je Općina Antunovac prijavila projekt vrijedan 2,6 milijuna eura zajedno sa dvanaest partnera iz šest država članica Europske unije (Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Italija, Poljska i Češka).

Glavni cilj projekta je poticanje konkurentnosti gospodarstva i razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz izgradnju objekta poduzetničkog inkubatora Agencije za održivi razvoj Općine antunovac RODA d.o.o., smještenog u Gospodarskoj zoni Antunovac, veličine 700m2 s kapacitetom smještaja za desetak malih poduzetnika početnika. Rezultati ovog natječaja se očekuju krajem rujna.

Drugi raspisan natječaj Interreg Europe, završen je krajem srpnja, a na natječaj su se mogle prijaviti organizacije s područje cijele EU. Akcijski planovi u regijama sudionicama će osigurati da se naučeno iz suradnje prenese u djelo. Partneri će pratiti koliko se akcijski planovi provode. Program za četiri tematska područja na raspolaganju 359 milijuna eura. Organizacije koje se bave regionalnim razvojnim politikama u Europi mogu pronaći rješenja tamo poboljšati način na koji oni upravljaju i provode njihovu politiku..

Općina Antunovac na ovaj natječaj pripremila je i prijavila projekt vrijedan 1,6 milijuna eura zajedno s trinaest partnera iz sedam država članica EU (Hrvatske, Slovenije, Italije, Grčke, Španjolske, Bugarske i Rumunjske). Glavni cilj projekta je promocija i revitalizacija kulturne i povijesne baštine na području partnerskih država. Jedan od partnera Općini Antunovac na ovom projektiu je i LAG Vuka-Dunav.

Također, na isti natječaj, ali s glavnim ciljem promocije poduzetništva i edukacije poduzetnika Agencija za održivi razvoj RODA Antunovac partner je na projektu organizaciji iz Italije a procjenjena vrijednost tog projekta je 1,8 milijuna eura. Rezultati ovog natječaja se očekuju do kraja listopada ove godine, a provedba bi trebala početi početkom slijedeće godine.

csm_INTERREG_Europe_700x360_63d4af9802

Podijeli na društvenim mrežama: