76564

Problem mina je otežavajući faktor ne samo u sigurnosnom nego i u gospodarskom smislu. U Antunovcu je završeno deminiranje 350.353 četvorna metra poljoprivrednih površina u sjevernom dijelu općine Antunovac. Tom je prigodom u Općini Antunovac ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec uručio zahvalnicu Tomislavu Šeriću, predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Zagreb, tvrtke koja je za to deminiranje donirala 2,2 milijuna kuna, uz lanjsku donaciju od još dva dodatna milijuna kuna za deminiranje. Posljednja donacija je, naveo je Jakopec pohvaljujući HEP-ovu društvenu odgovornost, dosadašnja najveća pojedinačna donacija od strane pravnih osoba. Načelnik Općine Antunovac Ivan Anušić također je zahvalio donatorima podsjetivši kako je Antunovac bio u najgorem smislu zahvaćen ratnim djelovanjima i da su mine velika opasnost na ovom području.

– Nadamo se da ćemo do kraja godine deminirati i preostalih 118 hektara, koliko je potrebno da bi čitava naša zapadna strana bila slobodna od mina. Imali smo 2005. godine 1.500 hektara poljoprivrednih površina pod minama koje su, kao što će i ove površine biti, iskorištene za davanje u zakup, prodaju ili u neku drugu funkciju. Tako smo napravili i s površinama koje su bile kompletno pod minama, a na kojima su sada i Gospodarska zona Antunovac i nova biciklistička staza… – kazao je Anušić.

Dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin podsjetio je na podatak da je do sada od mina stradalo 227 osoba, od čega 40 sa smrtnim posljedicama i istaknuo kako Županija nije zadovoljna rokom koji je određen za potpuno deminiranje pa stoga Županija poduzima sve i financijski i lobiranjem kako bi se sva minska polja i minski sumnjiva područja očistila što prije. Problem mina je i otežavajući faktor u gospodarskom smislu pa je dožupan podsjetio na projekte koje provode kako bi se što više površina deminiralo. Jedan od projekata je strateški s HCR-om, Hrvatskim šumama i Županijom vrijedan 48 milijuna eura, a želi se deminirati i Kopački rit. Ove godine od ukupno deminiranih površina u Hrvatskoj 30 posto otpada na osječko područje, a čini se sve, u koordinaciji sa Županijom, da bi se u Osječko-baranjskoj županiji, koja je prva po zagađenosti minama, deminirala što veća površina – kazao je Jakopec. – Mi smo tvrtka koja je sto posto domaća. Moramo se pobrinuti da djelujemo na korist društva, a mislim da nema boljeg načina od ovoga – kazao je direktor Šerić.

Piše: Darko Pejić, Glas Slavonije

Podijeli na društvenim mrežama: