Općini Antunovac odobren je EU projekt Poduzetničkog inkubatora i akceleratora – RODA koji će se graditi u Gospodarskoj zoni Antunovac.

Projekt je ukupne vrijednosti 21,4 milijuna kuna i prijavljen je krajem 2016. godine u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta na javni poziv Razvoj poslovne infrastrukture, sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a iznos sufinanciranja koji je odobren za provedbu projekta je 93%, odnosno oko 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Nositelj projekta je Općina Antunovac, partner je Agencija RODA d.o.o. s uključenih šest suradničkih organizacija s područja Osječko-baranjske županije, među kojima je i Ekonomski fakultet iz Osijeka, ali i tvrtke iz Zagreba. Objekt je energetski učinkovit, veličine 3.179 m2 s ukupno 35 uredskih i 2 poslovno proizvodna pogona, konferencijskom dvoranom, 2 coworking prostora, hardverskim sobama za aditivne tehnologije 3D printanja i u kojemu je predviđeno da će usluge pružati 2 poduzetničke potporne institucije, a prva je upravitelj objekta Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac-RODA d.o.o.

Od projekta se očekuje uspostavljanje i pružanje novih i inovativnih usluga poduzetnicima, posebno onima u području novih tehnologija kao i poduzetnicima koji razvijaju potpuno nove proizvode i usluge ili su komplementarne njima. Osim izgradnje objekta očekuje i značajan doprinos radu s postojećim poduzetnicima u Gospodarskoj zoni, podrška pripremi i provedbi njihovih projekata i poticanje osnivanja novih tvrtki, posebno doprinos razvoju poduzetništva mladih i ženskog poduzetništva.

Provedba projekta će trajati dvije godine, tijekom kojih će se osim izgradnje provoditi dodatne aktivnosti usmjerene stvaranju povoljnijeg poduzetničkog okruženja, modelima financiranja poslovnog pothvata i jačanju ljudskih kapaciteta u poduzetništvu, posebno informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i potpore mladim inovativnim tvrtkama, proizvodima i uslugama. Po završetku provedbe projekta u visoko-tehnološki opremljenim poslovnim prostorima u inkubatoru otvorit će se mogućnost za rad preko 150 zaposlenika.

Općina Antunovac proteklih se je godina orijentirala na pripremu i realizaciju posebno značajnih infrastrukturnih projekata za korištenje sredstava EU fondova dostupnih Republici Hrvatskoj, kojima će se ubrzati razvoj gospodarstva i poduzetništva, izgraditi društvena i komunalna infrastruktura za podizanje standarda života u naseljima i Općinu Antunovac podići na ljestvici razvijenih jedinica lokalne samouprave u RH.  

Očekivanja od EU fondova u 2017. godini se u Općini Antunovac broje u milijunima kuna, a prethodi im dugogodišnji rad na jačanju ljudskih kapaciteta i educiranju kadrova za pripremu i provedbu projekata, te rad na pripremi projektno – tehničke dokumentacije i pribavljanju dozvola za izgradnju infrastrukture. Vođeni potrebama lokalne zajednice pripremljeni su, i na dostupne natječaje prijavljeni, razvojni projekti vrijednosti oko 48 milijuna kuna, značajni za naselja Općine Antunovac, ali i šire područje Osječko – baranjske županije.

 

Gospodarska zona Antunovac

Značajan strateški projekt za Općinu je funkcionalna i investitorima atraktivna Gospodarska zona Antunovac, koja je 2012. godine na površini od 14 ha komunalno opremljena sredstvima privatnog kapitala, a danas dokazuje svoju kvalitetu i nositelj je gospodarskog napretka šireg područja, sa sedam izgrađenih poslovnih objekata i osam novih investitora sa projektima u pripremi za izgradnju. U Gospodarskoj zoni Antunovac, kod aktivnih poduzetnika, trenutno radi oko stotinu zaposlenih, a stvoreni su preduvjeti da se taj broj utrostruči u slijedeće dvije – tri godine.

Trenutno je u pripremi projektno-tehnička dokumentacija za proširenje komunalne i prometne infrastrukture na dodatnih 5,8 ha, kako bi se novim poduzetnicima omogućio početak izgradnje objekata u kratkom roku. Procijenjena vrijednost nove infrastrukture u proširenju Gospodarske zone procjenjuje se na 3,5 milijuna kuna, a ista će se prijaviti na otvoreni natječaj za sufinanciranje sredstvima EU na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Za ovaj novi dio Zone već postoje i investitori, a među prvima je IT tvrtka Gauss d.o.o., koja planira proširiti svoje poslovanje na 150 – 200 stručnjaka u informacijskim tehnologijama, pretežito izvozno orijentirana, dok je drugi investitor autoprijevoznik iz Vinkovaca.

U proteklih nekoliko mjeseci u Gospodarskoj zoni završena su tri objekta. Prvi je tvrtke Bra.Pag d.o.o, za proizvodnju tekstila, odjeće, doradu i bojenje krzna, štavljenje i obradu kože i ostalih odjevnih predmeta. Drugi objekt u vlasništvu je tvrtke Consortium d.o.o, za proizvodnju, trgovinu i usluge, koja se bavi trgovinom na veliko, bojama i lakovima, a treći objekt završen objekt je Reciklažno dvorište Općine Antunovac kojega je sa 80% sredstava sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vrijednost projekta iznosila je 1,5 milijuna kuna.

U završnoj fazi je priprema dokumentacije za izgradnju objekta za tvrtku Carpe diem d.o.o. i  Ekoenergana d.o.o. – s kogeneracijom, koja će izgraditi bioenerganu za proizvodnju električne i toplinske energije, te proizvodnju peleta.

Podijeli na društvenim mrežama: